Fråga 2020/21:3546 Arbetsmiljön i skogen

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Närvaron av björn på arbetsplatsen beskrivs som ett arbetsmiljöproblem som gör sig påmint varje barmarkssäsong, rapporterar SVT Gävleborg i ett inslag. Det är sällan björnmöten leder till fysiska skador. Under de senaste årtiondena finns det bara tre dokumenterade björnattacker mot skogsarbetare i Sverige. Däremot innebär björnarnas närvaro på arbetsplatsen en psykisk påfrestning, berättar företrädare för skogsbolaget Sveaskog.

”Björnmöten ökar i takt med den ökande björntillgången”, säger jakt- och klövviltansvarig i SVT Gävleborgs inslag. Enligt en färsk enkätstudie vid Linnéuniversitet av ensamarbetande inom skogsnäringen har sex av tio mött björn i arbetet. En lika stor andel har känt sig illa till mods på grund av björnnärvaron.

”Konsekvensen blir att vissa väljer att inte jobba i fält”, säger företrädare för bolaget vidare i inslaget.

Gävleborg är ett av Sveriges mest rovdjurstäta län, och rovdjuren har en stor påverkan på lantbrukare, skogsägare och personer som arbetar i skog och mark. Det är ett arbetsgivaransvar att säkerställa en god arbetsmiljö, men arbetsgivaren äger inte lösningen på att säkerställa en trygg och säker mark för sina medarbetare när det finns så mycket björn och varg i skogen.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta så att en trygg och säker arbetsmiljö kan skapas för den som arbetar i de gröna näringarna och som där riskerar att möta rovdjur i sitt arbete?