Fråga 2020/21:3545 Trafiksäkerhet vid stora statliga investeringar

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Under sommaren genomförde jag en större studieresa genom Norrland och inlandet. Under denna resa stannade jag vid ett flertal orter och träffade politiker, tjänstemän, företagare, ideella organisationer med mera.

I Kiruna träffade jag ett antal familjer som drabbats av trafikproblem i samband med att staten investerat i utbyggnaden av Esranges rymdbas. All tyngre kommunikation till och från basen går via väg 875. In mot Jukkasjärvi går vägen igenom ett växande bostadsområde, vilket gör att ett flertal familjer, inklusive 30–40 barn, befinner sig i en trafikfarlig situation. Vägen har stora skador i beläggningen, och den är så smal att det inte ens under sommaren är lätt för två lastbilar att möta varandra. Det finns inte heller någon vägren eller GC-gång och cykelväg längs med vägen.

Staten investerar för att utveckla Sverige som rymdnation, vilket är bra både för landet och för lokalbefolkningen. Det skapar jobb och ger både den enskilde och det offentliga intäkter. Samtidigt borde stora investeringar även innebära att man säkerställer att det finns en infrastruktur som fungerar för enskilda hårt utsatta. Redan i dag har det skett olyckor med dödlig utgång längs med väg 875.

En del av de problem som finns hade kunnat lösas genom att kommunen, Trafikverket och staten säkerställer en väl fungerande infrastruktur när man gör stora strategiska investeringar. I detta fall hade det troligtvis räckt med att man hade byggt en cirka 1,5–2 kilometer lång gång- och cykelväg i området för att på så sätt säkerställa en trygg trafik för både Esrange och dem som bor i Jukkasjärvi.

Inom den kommunala sfären verkar kommunerna tillsammans med dem som önskar etablera en ny verksamhet för att säkerställa att infrastrukturen fungerar både under etableringen av en verksamhet och när verksamheten väl är på plats.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att säkra en fungerande infrastruktur i samband med stora statliga industriinvesteringar?