Fråga 2020/21:3538 Åtgärder för att trygga boende

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Läget i utsatta bostadsområden är på många håll akut.

Att bostads- och vistelsemiljön i många bostadsområden är otrygg framgår med stor tydlighet. Brottslighet och förstörelse har ökat på senare år och eskalerat på sätt man inte erfarit tidigare i Sverige. Åtgärder av flera slag behövs.

I flera forum tas behovet av åtgärder på bredden upp, för att motverka brottslighet och oreda av olika slag och för att skapa bättre bostadsmiljöer i otrygga områden. Rapporteringen är och har länge varit omfattande om skjutningar, drogförsäljning, stölder och övergrepp, även fysisk förstörelse på allmänna platser och i fastigheter. Nolla utanförskapet (Nu), Brottsförebyggande rådet (Brå) och Polismyndigheten, bland andra, förespråkar breda preventiva åtgärder. I flera kommuner bedrivs förbättringsarbete, vilket är bra. Regeringen har initierat utredningsarbete om exempelvis samverkan genom business improvement districts (BID). Det saknas dock tydliga signaler och en bred plan för åtgärder på flera nivåer samtidigt.

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare tog i SVT:s Aktuellt den 24 augusti upp att en stärkt kriminalpolitik med hårdare straff är bra men att även preventivt arbete behövs, och han efterlyser en bred plan mot problemen i utsatta områden, som sätts i verket reellt. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Ser statsrådet ett behov av en samhällelig plan och av att stödja kommuner och fastighetsägare för ökad trygghet i bostadsområden, och vad avser statsrådet att göra i frågan?