Fråga 2020/21:3534 Flygförbindelserna till och från Kurdistan

av Amineh Kakabaveh (-)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

När Transportstyrelsen för många år sedan fattade beslut om förbud mot direktflyg mellan Kurdistan och Sverige drabbade det tusentals svenska kurder.  Transportstyrelsen hänvisade då till att man hade tillgång till hemliga underrättelser som tydde på att resor till och från Kurdistan kunde vara förenade med fara. Flera andra europeiska länder gjorde på samma sätt som Sverige.

Nu har EU-länder som Tyskland, Nederländerna, Österrike och Danmark emellertid fattat beslut om att tillåta direktflyg till Kurdistan.

Att hålla fast vid beslutet om förbud orsakar en rad problem: Människor tvingas betala mera för indirekt flygresor än för direktflyg, flygresorna med indirekt flyg tar längre tid än med direktflyg, och det finns många människor som för sin personliga säkerhets skull inte vill mellanlanda i Qatar, Turkiet och flera andra länder.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern och regeringen att följa upp och undersöka hur andra EU-länder har gjort för att åter möjliggöra direktflyg till Irak och Kurdistan (KRG) och därefter eventuellt upphäva förbudet mot direktflyg?