Fråga 2020/21:3533 Utbetalning av solcellsstödet

av Rickard Nordin (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Solcellsstödet, som nu är avvecklat och ersatt med det gröna avdraget, var populärt, och det inkom fler ansökningar än som ursprungligen var budgeterat för. Sista ansökningsdag för solcellsstödet var den 7 juli 2020, men ansökningstiden förlängdes i samband med pandemin. Regeringen införde ett ansökningsstopp eftersom resurserna inom stödet tog slut. I slutet av november 2020 fanns cirka 4 000 ansökningar som hade inkommit i tid, men de sökande hade inte fått pengar utbetalade, då medlen var slut. Många av de sökande är privatpersoner som förväntat sig stöd. Informationen på myndigheters hemsidor var också tidvis bristfällig kring risken för att inte erhålla medel. I vårändringsbudgeten för 2021 beslutade därför regeringen och samarbetspartierna efter påtryckningar från oss i Centerpartiet att skjuta till tillräckligt med medel för att beta av kön för samtliga av de företag som sökt solcellsstödet innan ansökningsstoppet den 7 juli 2020. Dessa utbetalningar har emellertid inte kommit till stånd.

Med ett ökat elenergibehov som följer av att vi elektrifierar samhället behövs stora investeringar i ny energiproduktion. För att nå målet om ett 100 procent förnybart energisystem till år 2040 är det viktigt att investeringar i förnybar energiproduktion ökar. För att därmed upprätthålla investeringsviljan krävs att de statliga stöd till omställningen som införs fungerar på ett tryggt och effektivt sätt. Många är nu frågande kring vad det är som dröjer och hur utbetalningen ska ske. Även på länsstyrelserna väntar man på besked från Finansdepartementet. Mot bakgrund av detta är det oroande att de som blivit lovade stöd och som ansökt inom gällande period ännu inte fått ta emot några utbetalningar. 

Därför vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson: 

 

När beräknas de medel som avsatts i vårändringsbudgeten kunna utbetalas, och avser ministern att vidta några åtgärder för att snabba på handläggningen och utbetalningarna?