Fråga 2020/21:3527 Avveckling av 2G- och 3G-näten

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Oavsett var i landet vi bor är vi i behov av bra uppkoppling. Det handlar både om bra mobiltäckning och om att näten kan kopplas upp mot inbrottslarm och mot driftslarm mot exempelvis lantbruket och skogs- och lantbruksmaskiner. 

Utbyggnaden av 4G-näten kommer att fortsätta under 2021 och åren framåt. Uppstart av utbyggnaden av 5G kommer att ske inom de närmaste åren. Detta är bra för hela landet. Dock är det så att många olika tekniska apparater fortfarande är uppkopplade mot 2G- eller 3G-nätet, till exempel driftslarm på vattentorn, inbrottslarm, utrustning inom industrin och näringslivet och mängder med uppkopplingar mot skogs-och lantbruksmaskiner. Det är här oerhört viktigt att PTS tar fram en plan för hur detta ska avvecklas och hur dessa apparater kan kopplas upp mot nya nät så att vi inte en dag står med mängder av teknisk utrustning som inte fungerar. 

Det kan till och med vara så att en del teknisk utrustning inte fungerar om man inte man kopplar upp den mot 2G- eller 3G-nätet, och här är det ju då än viktigare att det finns en ordnad plan för hur avvecklingen av dessa nät ska gå till och att man då säkerställer fortsatt drift. Detta handlar ju också i grunden om beredskap och säkerhet. 

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman blir därför:

 

Kommer statsrådet att verka för att en nationell plan för avvecklingen av 2G- och 3G-näten ska tas fram så att fortsatt drift inom olika områden kan säkerställas?