Fråga 2020/21:3518 Den svenska äganderätten

av Dennis Dioukarev (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

EU-kommissionen har aviserat planer på radikalt förändrade regler för bolagsrätt och bolagsstyrning. Syftet är att göra EU:s regelverk på området mer ”hållbart”. Förslaget innebär en förändring av det rättsliga systemet för bolagsstyrning på ett sådant vis att en bredare grupp av intressenter som berörs av företagets verksamhet ges juridiska rättigheter avseende bolagets verksamhet, affärspolitik och affärsstrategier. Ytterst är detta förslag från kommissionen ett hot mot fundamentala marknadsekonomiska principer om privat äganderätt.

Förslaget skulle – om det genomförs – innebära inskränkningar i den svenska äganderätten med långtgående konsekvenser.  Det skulle öppna upp för politisk och juridisk aktivism mot enskilda företag och förflytta inflytande från dem som riskutsatt eget kapital i företaget till dem som anses återspegla diverse ”samhällsintressen”. Ett företags verksamhet skulle därmed riskera att förlamas av konflikter i rättsprocesser såväl som i det dagliga arbetet. På makronivå skulle en försvagad äganderätt göra det svårare att attrahera riskvilligt kapital, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för investeringar i svenska företag och därmed för svensk innovation och tillväxt.

Rapporten som kommissionen använder som underlag för sitt förslag har dessutom dömts ut av tunga akademiker från bland annat Harvard Law School och Harvard Business School, såväl som av svensk expertis. Rapporten kritiserar idén om vinstmaximering och vad man menar är kortsiktighet i bolagsstyrningen. Man mäter företagens ”kortsiktighet” genom ett påhittat nyckeltal, som kvoten mellan utdelningar och aktieåterköp i relation till företagens nettointäkter. En högre kvot tyder på mer kortsiktighet och vice versa. Det saknas dock vetenskaplig empiri för denna slutsats, vilket gör det omöjligt att ta rapporten seriöst utifrån ett strikt akademiskt perspektiv, än mindre att basera gränsöverskridande bolagsrättsliga lagförslag på.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad gör regeringen för att skydda den svenska bolagsstyrningen och äganderätten mot EU-kommissionens förslag?