Fråga 2020/21:3516 Klankriget i Hjällbo

av Dennis Dioukarev (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 28 maj 2021 uppstod ett våldsamt upplopp i Hjällbo, Göteborg, som klassas som ett särskilt utsatt område av polisen. 32 personer omhändertogs men totalt var omkring 100 personer inblandande i upploppet som föranledes av en misshandel.  Polisen konstaterade vidare kopplingar till två kriminella – och tidigare icke-rivaliserande – klaner med säte i Angered. Efter upploppet inledde polisen en så kallad särskilt händelse och hade därmed en förhöjd närvaro i området. Två dagar senare avrättades en 40-årig man med ett skott i huvudet mitt på ljusa dagen i Hjällbo centrum.

Efter denna händelseutveckling upprättades vägspärrar i området av en av klanerna, där man kontrollerade förbipasserandes id-handlingar. Det har även framkommit uppgifter om att journalister inte kunnat utföra sitt arbete i området. I skrivande stund i augusti 2021 har elva män dömts till fängelse för våldsamt upplopp.

Händelsen är dock inte unik. Redan i augusti 2020 rapporterades om att en kriminell klan upprättat vägspärrar i Hjällbo och inskränkt rörelsefriheten så till den grad att boende i området inte vågat gå ut. Utöver detta har kriminella konflikter pågått i andra delar av Göteborg, primärt på Hisingen, där helt oskyldiga ungdomar och barn avrättats kallblodigt. En fyraåring som var på fisketur med sin pappa sprängdes till döds, en åttaåring på familjesemester fick en handgranat inkastad i sovrummet, och en 20-åring sköts ihjäl utanför en lokal bar.

När friheten inskränks och oskyldiga avrättas föranleds frågan om svensk lag gäller i praktiken i dessa områden. Just nu tyder väldigt lite på det. Paradoxalt är det dock alla beslut som tagits i Sverige riksdag fram tills i dag som försatt samhället i denna tragiska situation.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Är det statsrådets uppfattning att regeringen har gjort tillräckligt för att säkerställa civila människors frihet och säkerhet i nämnda områden?