Fråga 2020/21:3503 Smittspårning av flygresenärer

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Tidningen Expressen uppmärksammade den 20 augusti att Folkhälsomyndigheten avböjt en förfrågan av smittspårning från Region Uppsala. Smittspårningsenheten i Region Uppsala ville spåra en ny covid-19-mutation, E484Q, som de misstänker har kommit med flygresenärer från södra Spanien och Portugal. I en intervju säger den medicinskt ansvarige läkaren på provtagningsenheten i Uppsala att Folkhälsomyndigheten meddelat att myndigheten inte längre smittspårar flighter.

Det finns endast runt 400 identifierade fall av den aktuella mutationen, enligt tidningen Expressen. Mutationen är en undervariant av den sedan tidigare kända deltavarianten och upptäcktes av smittskyddsenheten i Uppsala i lördags. Den nya mutationen riskerar att smitta även fullvaccinerade individer. Uppgifterna som framkommit är högst oroväckande och uppseendeväckande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att säkerställa att Folkhälsomyndigheten snarast vidtar nödvändiga åtgärder för att kunna genomföra smittspårning av flygresenärer på in- och utrikesflyg?