Fråga 2020/21:3497 Skydd för bostäder

av Roger Hedlund (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

De översvämningar som drabbade Gävle i augusti 2021 orsakade omfattande skador, vilket i hög grad drabbar privatpersoner och deras hus.

Enligt Privata Affärer den 19 augusti 2021 så är ur försäkringssynpunkt inte alla vattenskador ersättningsbara. Enligt rapporteringen ska Konsumentverket i en skrift ha definierat vad som avser översvämningsskada. Information om vad som gäller, behoven av skydd för privatpersoner och deras hus, är dock inte lättillgänglig. Samlad information om denna typ av problem tycks saknas.

Problemen och rapporteringen efter översvämningarna i Gävle påvisar behoven av utökad information, samordnade insatser inom kommunikation till samhället och till privatpersoner. Det gäller beredskap, skydd och planering till följd av skador från översvämning, skred och ras. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), kommunerna, regionerna och räddningstjänsterna, även Konsumentverket och försäkringsbolagen, informerar om problem och behov av åtgärder. Behoven av samordning av sådan information och satsning på detta framstår som behövlig.

Inte minst privatpersoner behöver stöd i vad som gäller på försäkringsområdet och vad de kan göra för att ytterligare förebygga eventuella kommande katastrofer som drabbar deras fastigheter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Avser statsrådet att ge Konsumentverket i uppdrag att i samverkanssatsning med andra berörda få till stånd en större informationssatsning till konsumenter om skydd och beredskapsbehov för deras bostäder?