Fråga 2020/21:3496 Placering av Hera i Stockholms län

av Niklas Wykman (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Europeiska kommissionen kommer i höst att lägga fram ett förslag om att inrätta Europeiska myndigheten för beredskap och insatser vid hälsokriser (Hera), i syfte att avhjälpa de brister i EU:s gemensamma hantering av gränsöverskridande hälsokriser som blottats under covid-19-pandemin.

Region Stockholm har tillsammans med Karolinska institutet, Solna Stad, Stockholms Stad och Huddinge kommun redan tecknat en avsiktsförklaring där de gemensamt förbinder sig att arbeta med målet att få Hera placerat i Stockholms län.

Det finns uppenbara och stora fördelar med att få myndigheten till länet och Solna. I Solna finns Karolinska institutet, som är topprankat i många akademiska mätningar och som nyligen har inrättat ett Health Emergency & Pandemic Science Center. Karolinska universitetssjukhuset är utsett till näst bästa sjukhus i Europa och har vårdat flest patienter i Sverige med covid-19. Dessutom är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap placerad i Solna.

Med de erfarenheter som finns hos de aktörer från Stockholmsregionen som bidrog till Sveriges kampanj för att omlokalisera Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) finns det en bra grund att stå på för kampanjen att förlägga Hera till Stockholm.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Ser ministern det som önskvärt att Hera förläggs i Stockholms län, och kommer ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att förläggandet ska ske i Stockholms län?