Fråga 2020/21:3491 Osäkerheten som kantar gruvbranschen

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Det är nu vida känt att Sverige har tappat stort i den internationella gruvrankningen. Gruvbrytning som kommer att vara nödvändigt för att ställa om Sverige till ett hållbart och fossilfritt samhälle avslås eller försenas. Gruvnäringen känner sig motarbetad av regeringen.

Listan på bakslag för gruvnäringen börjar bli oroväckande lång. Kallak och Laver är två exempel bland flera. Senaste exemplet är Kaunis Irons järnmalmsbrytning i Pajala där tre myndigheter nu vill stoppa etableringen. Miljökonsekvenserna anses vara för diffusa trots att bolaget har skickat in en miljökonsekvensbeskrivning på 8 000 sidor, som tagits fram av några av de främsta experterna och kostat över 50 miljoner kronor.

Gruvbrytning är helt avgörande för att Sverige och Europa ska få material som behövs för bland annat förnybar energi och batterier. Stoppas gruvor i Sverige äventyras såväl vår ekonomi som möjligheterna att nå våra mål om klimat och hållbarhet.

Regeringen har tillsatt en utredning kring gruvor. Den är dock inte klar förrän efter nästa val. Därmed finns risken att inga förbättringar kan göras för gruvnäringen under innevarande mandatperiod.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta under innevarande mandatperiod för att nya gruvor ska kunna öppnas i Sverige?