Fråga 2020/21:3490 Krisstöd till företag och proportionalitet

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Pandemin är inte över. Trots många vaccinerade ser vi nu att fler blir smittade. Restriktionerna påverkar fortsatt både människor och företag. Kanske kommer vi att få leva med restriktioner en längre tid.

En hel del företag har fått hjälp av krisstöd. Krishanteringen har dock kantats av problem och senfärdighet från regeringen. Det har tagit lång tid innan regeringen gett besked om de vill hjälpa företag, lång tid för att lämna förslag till riksdagen och lång tid för myndigheter att bli klara så att drabbade företag kan få ansöka om hjälp. Därtill har det funnits flera problem med handläggningen. Exempelvis gäller det proportionalitet, alltså att man måste skilja mellan å ena sidan slarvfel och å andra sidan fusk och bedrägeri.

I våras fattade riksdagen beslut om att ge regeringen ett uppdrag att ändra krisstöden så att man ändrar detta med proportionalitet. Fortfarande kommer det dock in vittnesmål om att företag fastnar mellan stolar eller att beslut inte följer proportionalitetsprincipen. 

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit och kommer att vidta när det gäller handläggning av företagsstöden för att de ska vara proportionella och effektiva i enlighet med riksdagens beslut?