Fråga 2020/21:3479 Utbyggnaden av E6:an mellan Vellinge och Malmö

av Anders Hansson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Nyligen meddelade Trafikverket att man, trots flera år av samråd med berörda kommuner, inte avser att bredda motorvägen E6/E22 mellan Vellinge och Malmö. I stället för en fullständig breddning av vägen fokuseras nu endast på den sista kilometern på sträckan trots att ett kraftigt bristande underhåll samt stor trafikbeläggning konstaterats på hela sträckan. Detta medför stora negativa konsekvenser för de boende i såväl Vellinge som Trelleborgs kommun som trafikerar vägen dagligen.

Vad som är än mer allvarligt är dock att den aktuella vägen är den Europaväg som sammanbinder Skandinaviens största rorohamn, Trelleborgs hamn, med övriga Sverige. Cirka 10 procent av all svensk import och export anlöper denna hamn. Dagligen trafikeras hamnen av cirka 2 300 lastbilar med gods och cirka 1 000 personbilar, varav de allra flesta använder sig av E6:an. Trelleborgs hamn är av staten utsedd till en av Sveriges corehamnar och är mycket viktig för svensk handel. Att infrastrukturen fungerar till och från denna hamn är grundläggande.

Med Trafikverkets tvärvändning avseende en utbyggnad av E6/E22 mellan Vellinge och Malmö riskerar flödet mellan hamnen och övriga Sverige att försämras. Därtill försvåras all persontrafik från såväl Vellinge som Trelleborgs kommun.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Vilka konkreta åtgärder kommer ministern att vidta för att möjliggöra en utbyggnad av väg E6/E22 mellan Vellinge och Malmö i syfte att underlätta för såväl persontrafik från Trelleborg och Vellinge som för den för landet så viktiga godstrafiken från Sveriges andra största hamn, Trelleborgs hamn?