Fråga 2020/21:3472 Hantering av afghanska tolkar

av Markus Wiechel (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

För en vecka sedan var det enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) grundlagsvidrigt att ta hem de afghanska tolkarna som offrat sig för att tjänstgöra åt svenska soldater, och det handlade dessutom om så många att det närmast hade varit en omöjlig uppgift – kanske uppemot 10 000. Bara dagar senare ändrades allt. Berörda myndigheter, Försvarsmakten och Migrationsverket, hade fått i uppgift att lokalisera tolkarna och ministern påstod att arbetet med detta var i full gång. Frågan är hur sant detta var. Försvarsmakten undrade nämligen vad det var ministern pratade om, eftersom de inte alls hade fått något sådant regeringsuppdrag.

Sedan kom talibanerna att också inta den afghanska huvudstaden Kabul och tolkarna lämnades kvar. Enligt medieuppgifter hade ingen från ambassaden ens ringt dem, och de fick bränna sina id-papper. De ångrar sig och önskade att de tjänstgjort för något annat land i stället, som inte lämnade dem åt sitt öde. Exempelvis Storbritanniens ambassadör stod kvar till sist för att först evakuera sin ambassadpersonal och sedan tolkarna – som kanske är de som har det största hotet riktat mot sig.

Det enda som varit alldeles uppenbart är att regeringen inte har haft någon koll på läget beträffande dessa tolkar. När det börjat brinna har man ändå förhalat nödvändiga beslut till att det kanske är för sent.

Utrikesminister Ann Linde (S) har meddelat att operationen att få ut tolkarna (som förvisso fortfarande inte tycks ha lokaliserats) har försvårats: Talibanerna har nämligen stängt av den del av flygplatsen som de skulle flygas ifrån. För enskilda människor som tjänstgjort för vårt land är detta naturligtvis ett obeskrivligt svek, som kan få fruktansvärda konsekvenser. Vidare kan man fråga sig varför någon skulle vilja tjänstgöra för Sverige i ett sådant läge någonsin igen i framtiden.

Mot bakgrund av ovanstående önskas försvarsminister Peter Hultqvist svara på följande fråga:

 

När fick Försvarsmakten i uppdrag att lokalisera de afghanska tolkarna, och hur har man arbetat för att försöka skydda dem?