Fråga 2020/21:3470 Import av veteranbilar

av Sten Bergheden (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Trafikutskottet har vid flera tillfällen varit tydliga med att vi ska underlätta och hjälpa till att bevara och värna det rullande kulturarvet. Och det har oftast rått en stor samsyn i dessa frågor i trafikutskottet. Med anledning av detta är det med stor förvåning man får ta del av uppgifter i medier om hur man nu stoppat bilimport från USA och att bilarna ska klassificeras som avfall.

Intresset för veteranbilar är stort i Sverige, och det är viktigt att vi värnar om det rullande kulturarvet.

Att ta hand om gamla bilar och renovera upp dem till originalskick är ett stort och viktigt jobb och bevarar vårt kulturarv. Arbetet tar både lång tid och kostar mycket pengar för dem som jobbar med det, men detta jobb är viktigt för att behålla vårt rullande kulturarv.

Att köpa bilar från andra länder som sedan renoveras upp är något har pågått länge i Sverige och gjort att vi i dag har många fina bilar från hela världen som visas upp på bilcruisingar och bilträffar runt om i Sverige. Dessa bilträffar samlar tusentals intresserade och är ett stort folknöje.

Det är med stor förvåning man tar del av mediernas uppgifter om att Tullverket och Länsstyrelsen i Västra Götaland anser att bilar importerade från USA ska klassificeras som avfall.

TV4 och andra medier rapporterade nyligen om att bilar stoppats och att bilarna ska klassificeras som avfall. Bilarna riskerar nu att destrueras och skrotas inom fyra veckor.

Det är ju en helt orimlig situation att bilentusiaster som är beredda på att satsa stora pengar och arbetstid på att renovera och bevara ett rullande kulturarv ska bli drabbade på detta vis.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

Vad avser ministern att göra för att vi även fortsättningsvis ska kunna importera veteranbilar från USA?