Fråga 2020/21:3466 Testning för covid-19 efter utlandsvistelse

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En mycket stor del av de svenskar som i dag insjuknar i covid-19 gör det efter en utlandsresa. Därför råder nu en skarp rekommendation om testning för covid-19 efter utlandsresa. Folkhälsomyndigheten rekommenderar samtliga som rest utanför Norden att testa sig för covid-19 efter hemkomst till Sverige, och det oavsett om man känner symtom eller inte. Dessvärre tycks följsamheten mot rekommendationen vara mycket låg. Därför behöver ytterligare åtgärder vidtas för att öka följsamheten mot gällande rekommendation i syfte att snabbt kunna identifiera smittade och förhindra vidare smittspridning. Det är centralt för att förhindra en ny stor smittspridning i samhället efter sommaren.

För att få fler att testa sig vid hemkomst från utlandet erbjuder Västra Götalandsregionen kostnadsfri provtagning på Landvetter flygplats för ankommande utlandsresenärer som är folkbokförda i Västra Götaland. Det är ett mycket bra initiativ. Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter har dock rapporterat att få nyttjar denna möjlighet. Det tyder på att informationsinsatserna behöver förstärkas och budskapet om testning inskärpas. För att få fler att snabbt testa sig vid ankomst vore det också önskvärt om alla utlandsresenärer, oavsett vilket större flygplats de ankommer till och oavsett vilket region de är folkbokförda i, fick möjlighet att testa sig direkt vid ankomst.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder i syfte att få fler svenskar att snabbt testa sig för covid-19 efter utlandsvistelse?