Fråga 2020/21:3458 Svenskt bistånd till Afghanistan

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Talibanerna har nu tagit makten i Afghanistan. Kabulregeringens makt och myndighet fasas ut. Ett islamiskt emirat är på väg att utropas. Erfarenheterna av tidigare talibanstyre förskräcker med förföljelse av minoriteter, förnedring av kvinnor, avrättningar, lemlästning och förstörelse av kulturella artefakter. Risken att allt detta ska upprepas är överhängande. För en omvärld som vill stödja det afghanska folket blir det nu fråga om en svår och viktig balansgång. Humanitär och mänsklig hjälp som kommer plågade medborgare till del men samtidigt inget som kan gynna eller underlätta för det nya styret. Företrädare för den svenska regeringen har också sagt att inga biståndsmedel ska gå till talibanerna.

Regeringen har också tidigare under yttre tryck ändrat inriktning på svenskt bistånd. Efter att ha accepterat olika projekt i länder som Kambodja respektive Belarus har dessa avvecklats just med hänvisning till att inte längre gynna rådande regim. Ifråga om Afghanistan finns möjlighet att redan nu agera proaktivt i och med att talibanerna precis tagit över makten och statsledningens funktioner.

Min fråga till statsrådet Per Olsson Fridh är därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att inte en krona av svenska biståndsmedel till Afghanistan, direkt eller genom stöd via internationella organisationer, kommer talibanerna till del?