Fråga 2020/21:3440 Regelverken för rening av avloppsvatten

av Johnny Skalin (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Nyligen rapporterades att Simrishamns kommun satsat på reningsteknik för läkemedelsrester och andra mikroföroreningar. På detta sätt kan avloppsvatten renas för att användas till bevattning av åkrar och i förlängningen även till dricksvatten. Däremot behövs en uppdatering av regelverken för att detta ska kunna göras storskaligt så att cirkularitet kan uppnås.

Cirkularitet är positivt. Att i större skala använda befintlig teknik för återbruk av avloppsvatten kräver uppdaterade regelverk, vid sidan av den EU-förordning som styr återanvändning av avloppsvatten för bevattning inom jordbrukssektorn. Det är en förutsättning att renings- och kontrollprocesser är säkrade då avloppsvatten ska användas för spridning på åkrar och till dricksvatten.

Hög grad av resurseffektivitet skulle kunna uppnås med rätt teknik och välfungerande och kvalitetssäkrade processer, om vattenrening kan ske av avloppsvatten direkt i renings-/återanvändningsverk.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Ser ministern ett behov av en uppdatering av regelverken för rening av avloppsvatten till användbar resurs, och hur avser ministern i så fall att agera?