Fråga 2020/21:3425 Deltagande vid iransk presidentinstallation

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Ebrahim Raisi, som anses ha oerhört starka band till Irans högste andlige ledare Ali Khamenei, är sedan den 3 augusti Irans nye president. Raisi är ett namn som många också har på minnet, just mot bakgrund av att han är en veteran från den islamiska revolutionen – den revolution som innebar massmord, arresteringar, tortyr, förtryck och andra radikala inskränkningar av människors fundamentala friheter.

Vem är då Raisi? Närmast kommer han från rollen som överdomare i det iranska rättssystemet. Han har även sedan tidigare haft en aktiv roll i vad man i diktaturen kallar för rättsväsen, genom att enlig ett flertal vittnesmål ha varit en av fyra som utgjort den dödskommission som förhörde massvis med politiska fångar och sedan dömde tusentals av dessa till döden. Raisi bestämde kort och gott om vilka fångar som skulle få leva och vilka som skulle dö, och har sedan kommit att kalla dessa massavrättningar för ”stolta prestationer”.

Med tanke på att det i Sverige för närvarande pågår en rättsprocess med kopplingar till just denna tid blir Raisis bakgrund extra intressant. Rättegången, mot en annan man som haft ansvar för de massmord som skedde mot politiska motståndare i Iran, väntas bli ett av Sveriges absolut största internationella brottmål. Vi ser således hur Iran har fått en terrorist som president. En president som med all sannolikhet även har ansvarat för massdöd och lidande för människor vars anhöriga i dag är svenska medborgare.

Det är talande för och klargör vilken typ av ledare det är som vi ser i diktaturen, när självaste presidenten har begått grova brott mot mänskligheten.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Mot bakgrund av vad vi vet om Irans nye president, varför valde Sverige att skicka sin Iranbaserade ambassadör till presidentinstallationen, och vem fattade detta beslut?