Fråga 2020/21:3424 Bekämpning av smitta bland yngre

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

När Tysklands elever återvänder till sina respektive skolor möter de mobila vaccinationscentraler. De erbjuds och förväntas dessutom ha ansiktsmasker i klassrummen, och snabbtestning sker flera gånger i veckan. I allt fler EU-länder vaccineras elever från och med tolv års ålder med syftet att förhindra svår sjukdom och samtidigt minska risken för ökad smitta.

Det är inte konstigt att land efter land väljer att bekämpa smittspridningen bland yngre. Bland annat amerikanska CDC har presenterat siffror (från databasen covid-net) som visar hur antalet sjukhusinläggningar som är associerade med covid-19 hos barn under fem år tredubblades under första halvan av juli. CDC kan konstatera att även små barn riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Mot bakgrund av hur situationen hitintills har sett ut i Sverige finns det skäl att oroas över regeringens och berörda myndigheters senfärdighet beträffande arbetet med att förhindra smitta bland yngre. Detta är inte minst aktuellt eftersom deltavarianten just nu härjar i Sverige samtidigt som vi är många som är måna om att barn och unga fortsatt får tillgång till den undervisning de har rätt till.

I stället för att informera om riskerna med viruset och lyfta relevant vetenskap har man i Sverige i många fall kommit att släta över eller tona ned riskerna med smittspridningen bland yngre. Inte sällan sprids dessutom myten, som började spridas av myndighetspersoner våren 2020, att ”barn inte blev sjuka” i covid-19 – trots vetskapen att ett flertal svenska barn har dött av covid-19 och ytterligare tusentals barn har fått sin tillvaro förstörd efter att ha drabbats av långtidscovid.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan vi förvänta oss att ministern tar initiativ till riktade insatser likt de vi ser i Tyskland i syfte att minska smittspridningen bland unga, och om inte, varför?