Fråga 2020/21:3420 Jordbruksverkets it-system

av Mikael Larsson (C)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Svenskt lantbruk är i dag än viktigare än någonsin. En stark livsmedelsproduktion i hela Sverige är avgörande för att klara både miljömål och arbeten på landsbygden. 

När EU:s långtidsbudget nu beslutas om och den nya CAP-perioden för lantbruket ska påbörjas är det viktigt att ha ett fungerade it-system på plats så att lantbruksföretagen kan söka de stöd som finns. Jag har tidigare ställt fråga till dåvarande landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) om just Jordbruksverkets it-system och behovet av dessa. Svaret var då att man på verket jobbar med en handlingsplan för att få ett nytt it-system på plats. Det är då viktigt att denna handlingsplan ger effekt och att rätt beslut fattas så att stöden kan betalas ut enkelt. 

Ett nytt it-system måste vara på plats senast den 1 januari 2023, och från det datumet måste det denna gång fungera direkt. Under tidigare CAP-perioder har det funnits stora problem med it-systemen, och stöden till lantbrukarna har dröjt, vilket är helt oacceptabelt. Att en hel yrkeskår drabbas hårt av att ett it-system inte fungerar är heller inte acceptabelt. 

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan blir därför:

 

Avser ministern att verka för att ett nytt it-system hos Jordbruksverket ska vara på plats senast den 1 januari 2023?