Fråga 2020/21:3400 Trafiksituationen vid Svinesund

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Tack vare att Norge på senare tid successivt har lättat på reserestriktionerna mellan Norge och Sverige har trafiken över Svinesund ökat kraftigt. Det har orsakat trafikproblem och långa köer på E6:an över nya Svinesundsbron. Detta eftersom Norge inte har förmått att hantera trafikvolymen vid tullstationen in i Norge. Det drabbar människor och företag på båda sidor gränsen. Den svenska regeringen måste lyfta problemen i sina kontakter med den norska regeringen och driva på för att skapa en bättre fungerade situation vid de svensk-norska gränsövergångarna i allmänhet och den på E6 över Svinesund i synnerhet. Gränsövergången på E6 över Svinesund är den i särklass största och viktigaste mellan Sverige och Norge.

Problemen med långa köer och problemen att resa kollektivt över gränsen måste lösas. Det är minst sagt anmärkningsvärt att de praktiska och logistiska problemen, kopplade till de coronarelaterade gränsrestriktionerna, vid gränsövergångarna mellan Sverige och Norge alltjämt är så omfattande. Såväl den svenska som den norska regeringen måste nu öka sina ansträngningar för att underlätta handeln, resandet och livet i gränsbygderna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka initiativ och kontakter avser statsrådet att ta för att lösa dagens problem med långa köer och svårigheter att resa kollektivt över den svensk-norska gränsen vid Svinesund och för att i stort skapa bättre fungerande trafikflöden mellan Sverige och Norge?