Fråga 2020/21:3398 Plattande av kurvan

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den andra covidsommaren i Sverige börjar lida mot sitt slut, och precis som vi sett vid tidigare tillfällen ser vi även hur smittalen går upp. Av den anledningen oroas många över en kommande fjärde våg, så även personer som inte ens trodde på en andra våg för ett år sedan, efter sina teorier om att så många svenskar hade antikroppar. I dag vet vi att vi som kritiserade regeringens och Folkhälsomyndighetens teorier, som sedermera ledde till omfattande död och sjukdom, fick rätt. Inte ens ett år senare har Sverige, trots avsaknad av effektiva restriktioner, uppnått flockimmunitet.

Vad som dock varit ett återkommande inslag under hela pandemin är när såväl myndighetspersoner som regeringsföreträdare, däribland socialministern, talat om att ”platta kurvan”, och begreppet har ofta kombinerats med brasklappen om att det är för att sjukvården ska klara av situationen. Underförstått har syftet aldrig varit att eliminera eller försöka eliminera kurvan.

Oavsett vilken avsikt som myndigheterna har haft med sina avvägningar under pandemin, och oavsett vilken förståelse som regeringen har haft beträffande innebörden av sina beslut, är det en sak som är säker: Begreppet ”platta kurvan” (med tillhörande bilder) har använts så ofta att det säkerligen lyckats bli inpräntat i huvudet hos samtliga svenskar under pandemin. Av den anledningen blev det en aning märkligt att höra Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säga att det inte var möjligt att ”platta kurvan”, i samband med att han frågades ut av konstitutionsutskottet den 26 mars 2021. Har det varit att vilseleda svenska folket, eller hur kan man annars förklara detta begrepp, som ju använts även efter utfrågningen i konstitutionsutskottet?

Hans Rutberg, professor i patientsäkerhet, beskrev mot bakgrund av detta begrepp situationen inom svensk vård på följande sätt: ”Vi gått igenom taket flera gånger.” Regeringen har således fullständigt misslyckats.

Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Hur kan ministern motivera sitt användande av begreppet ”platta kurvan” mot bakgrund av att det enligt ministerns expertmyndighet inte är möjligt, eller är det så att ministern gör en annan bedömning än Folkhälsomyndigheten?