Fråga 2020/21:3390 Svenskt stöd till iransk opposition

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Det iranska folket har nu länge plågats av ett långvarigt och statssanktionerat förtryck och vittnesmålen är många även i Sverige. Detta ser vi inte minst genom den kommande rättegången mot en 60-årig iransk medborgare som till följd av sin roll den iranska så kallade dödskommissionen misstänks för grovt folkrättsbrott.

Förtrycket, övervakningen, kidnappningarna, censuren och avrättningarna är sorgligt nog en del av vardagen i Iran ända sedan islamisterna tog över landet och demokratin är som bekant icke-existerande. Av den anledningen ser vi nu de största demonstrationerna i landet på flera år som inte helt oväntat möts av urskillningslöst våld från diktaturens säkerhetsstyrkor.

Tystnaden från EU eller den svenska regeringen om vad som sker är närmast skandalös. I internationella och på sociala medier finns det däremot mycket information om vad som sker. Amnesty International har dessutom kunnat verifiera uppgifter som klargör tydliga brott mot internationellt rätt. Som Irankännaren tillika advokaten Nima Rostami skriver i en debattartikel i tidningen Bulletin kan statsapparatens övergrepp mot oliktänkande och kontroll av befolkningen jämföras med sovjetiska KGB eller östtyska Stasi. Av den anledningen kommer det iranska folket fortsätta sin kamp, men det är i stort behov av utländskt stöd.

Den svenska regeringen har utmärkt sig för att i sin biståndspolitik ha ett tydligt demokratifokus. Det bör därför ligga regeringens intresse att fullfölja detta under en situation som den vi ser i Iran just nu. De diplomatiska samtal som regeringen har fört med islamistregimen har inte gett några positiva resultat, varför det minsta man kan förvänta sig är att regeringen använder sig av exempelvis biståndet för att ställa krav på regimen. Vidare bör det vara ett ypperligt tillfälle att ekonomiskt stödja den iranska oppositionen.

Mot bakgrund av detta har jag följande fråga till biståndsminister Per Olsson Fridh: 

Avser statsrådet att använda sig av biståndet för att pressa den iranska regimen eller på annat sätt, exempelvis med ekonomiska medel, stödja oppositionella i Iran?