Fråga 2020/21:3379 Nationell cementförsörjning

av Saila Quicklund (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Cementas ansökan om förnyat täkttillstånd för verksamheten i Slite beviljades i Mark- och Miljödomstolen i januari 2020. Därefter har domen överklagats och prövats i nästa instans. Cementas ansökan har gällt ett förlängt täkttillstånd till 2041 eftersom nuvarande tillstånd löper ut i oktober 2021.

Mark- och miljööverdomstolen avvisade den 6 juli 2021 Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland. Beslutet motiveras med att verksamhetens påverkan på grundvattnet inte är tillräckligt utredd.

En avsaknad av förutsägbarhet, ändamålsenlig hantering och rimliga tidsaspekter i denna miljöprövning har lett till att stora delar av byggindustrin nu hamnar i ett akut krisläge.

Tillverkningen i Slite står idag för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige. Redan i november månad tar cementlagret i Slite slut. Det är inte möjligt att lösa den akuta cementbristen med import i de volymer som behövs beroende på tillgång hos andra leverantörer, logistiksystem och tekniskt kravställande. Omställning till att helt ersätta cementproduktionen från Slite med import kan ta upp till flera år att få på plats.

Beslutet innebär att den nationella cementförsörjningen hamnar i ett krisläge eftersom merparten av den svenska tillverkningen riskerar att helt upphöra den 1 november 2021. Huvuddragen i konsekvenserna är (ref: Byggföretagen, 2021-07-14)

- Cementbristen slår mot all typ av byggande, och särskilt mot infrastrukturprojekt. Ingen cement ingen betong.

- Varsel väntas inom bygg- och anläggningssektorn och totalt 200 000 till 400 000 jobb riskeras. Givet att varslen kommer beröra så många personer behöver dessa läggas minst 3 månader före, vilket innebär stora varsel redan under augusti 2021.

- Investeringsbortfallet till följd av cementbristen bedöms överstiga 20 mdkr per månad och hela BNP-tillväxten för 2022 trängs undan.

Mot den bakgrunden har jag följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan: 

Vilka möjligheter har näringsministern att kunna möjliggöra fortsatt kalkbrytning i Slite, åtminstone under en övergångsperiod och vilka av dessa möjligheter har regeringen för avsikt att gå vidare med?