Fråga 2020/21:3375 Diskussionen i Kina om klimatet

av Staffan Eklöf (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Den senaste tidens tragiska översvämningar i Kina har i alla fall lett till att klimateffekter diskuteras på ett nytt sätt i Kina.

Redan 2017 stod Kina för 27 % av världens koldioxidutsläpp och Kina använde häften av världens fossila kol redan 2018. Sedan dess har kolanvändningen minskat i EU och USA, medan kolanvändningen ökar i Kina i takt med att nya kolkraftverk byggs. Kina bygger även kolkraftverk i andra delar av Asien och i Afrika.

Om inte Kina ställer om kommer de globala klimatmålen inte att nås oavsett vad andra länder gör. Det är alltså oerhört viktigt att Kina ändrar sin nuvarande politik. I ljuset av det får inte medvetandet och diskussionen i Kina begränsas till att hantera effekterna av klimatförändring utan måste vidgas till Kinas globala ansvar för att drastiskt minska klimatutsläppen nu. De tragiska händelserna kan innebära en möjlighet för viktiga diskussioner som i förlängningen kan leda till att färre människor drabbas.

Därför vill jag fråga miljö- och klimatministern följande: 

Vad kommer ministern att göra i närtid för att den nuvarande diskussionen i Kina i större utsträckning ska leda till större medvetande i Kina om Kinas globala roll i klimatproblematiken och för att Kina minskar sina utsläpp?