Fråga 2020/21:3371 Kuba

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

De senaste veckorna har omvärlden kunnat följa hur ett modigt kubanskt folk demonstrerat för mänskliga rättigheter, frihet och upprättat människovärde. Regimen har vidtagit hårda motåtgärder. Folk fängslas och utsätts för övergrepp. En kommunistisk diktatur visar sitt rätta ansikte.

Från USA meddelas att åtgärder nu vidtas för att markera mot de brott som begås mot befolkningen på Kuba. Sanktioner riktas mot landets försvarsminister samt en säkerhetsorganisation. Fler åtgärder kan vara att vänta. Markeringarna vilar på den globala Magnitskijlag som antagits av kongressen redan 2012.

EU har 2020 antagit en likartad sanktionsregim ”mot kränkningar av och brott mot mänskliga rättigheter”. Den borde vara tillämpbar på det som nu händer i Kuba och den kommunistiska regimens våldsanvändning mot ett frihetstörstande folk.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Avser regeringen att driva på för att EU ska använda sanktionsregimen mot kränkningar av och brott mot mänskliga rättigheter mot personer eller juridiska objekt i Kuba för den senaste tidens våld och övergrepp riktade mot fredliga demonstranter?