Fråga 2020/21:3364 Låg miljöpåverkan från avlopp på landsbygden

av Sten Bergheden (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Många människor bor i dag på landsbygden och i ren glesbygd. Det är områden där människor kan ha långt till kommunal och statlig service och ofta med dåliga kommunika­tioner.

På grund av detta är ofta huspriserna relativt låga, och det kan vara svårt att sälja sitt hus. Därmed kan det vara svårt att få tillbaka de investeringar man gjort i huset och fastigheten. Det medför att varje investering fastighetsägaren behöver göra måste vägas noga mot nyttan. Att bygga om enskilda avlopp av miljöskäl kan inte anses rimligt i vissa landsbygds- och glesbygdsområden.

Det är viktigt att man väger in den totala miljönyttan eller totala miljöpå­verkan med att bygga enskilda avlopp på landsbygden. Ofta kan både transporter, grävning, grus och filtreringsmaterial och tillverkning av avloppssystem och byggnationen med mera påverka miljön mer än det man försöker spara i utsläpp från själva avloppet.

Det innebär att miljön totalt sett kan förlora på att man bygger en ny avloppsanläggning. Möjligheten till dispenser från dyra avloppslösningar på landsbygden bör öka. Miljönyttan med en ny avloppsanläggningen får ju inte vara lägre än den totala miljöbelastningen och miljöpåverkan som en nybyggnation kan innebära.

Min fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund är:

 

Avser ministern att ta något initiativ för att underlätta för att ge fler dispenser från dyra avloppslösningar på landsbygden där miljönyttan inte väger upp den totala miljöpåverkan för byggnationen?