Fråga 2020/21:3359 Ersättning till drabbade skogsägare

av Sten Bergheden (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

När man studerar skötseln av landets olika typer av skyddade skogar och Sveriges skogsreservat konstaterar man att skötseln av dessa för att bekämpa och begränsa granbarkborrens skador är mycket bristfälliga och oftast saknas helt.

Alla förväntar sig nog att när staten tar över skötseln av en skog så ska den också skötas, och bristande skötsel får inte innebära att grannfastigheter drabbas av dålig bekämpning av granbarkborren i reservaten.

Många hör nu av sig och har tvingats förtidsavverka sina skogar på grund av helt orimliga skador då granbarkborren först har tagit död på granarna i reservaten och sedan spridit sig till grannfastigheternas skogar och där orsakat stor skada. 

Det är ju en helt orimlig situation för landets skogsägare att behöva drabbas av dessa dåligt skötta reservat och bristande bekämpning av granbarkborren, vilket resulterar i stora granbarkborreangrepp på intilliggande skogsfastigheter

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan är därför:

 

Avser ministern att på något sätt ta initiativ till att ge ersättning till de skogsägare som är extra hårt drabbade av granbarkborren på grund av bristande bekämpning i närliggande reservat?