Fråga 2020/21:3355 Oskyldiga offer

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Ett av Morgan Johanssons mest bevingade citat som justitieminister var när han kommenterade att skjutningarna nådde rekordnivåer 2017 med orden ”liten risk att oskyldiga drabbas”. Oavsett partipolitiska skiljelinjer hoppades sannolikt samtliga på att justitieministern hade rätt i det, men med facit i hand över utvecklingen sedan dess vet vi hur fel Morgan Johansson hade.

Hans profetia, eller snarare cyniska verklighetsfrånvända önsketänkande, är i linje med hans kommentar som hälsominister för snart 20 år sedan då han sa: ”Om tio år är Sverige narkotikafritt.”

Att Morgan Johansson inte får stå till svars mer för sina uppenbart bristfälliga analyser av framtiden är för mig obegripligt. Det finns tre potentiella förklaringar till Morgan Johanssons bristfälliga analyser:

Ministern överskattar kraftigt sin egen förmåga att som minister lösa de samhällsproblem som ryms inom hans portfölj.

Ministerns verklighetsuppfattning är djupt bristfällig, vilket föranleder att han inte förstår vidden av de problem han skall motarbeta.

Ministern förstår mycket väl både vidden av problemen och osannolikheten att han löser dem men värderar att signalera politisk handlingskraft högre än att kommunicera sanningen.

Sedan Morgan Johanssons kommentar om att det är en liten risk att oskyldiga drabbas har som bekant flertalet oskyldiga drabbats – mest uppmärksammat är sannolikt mordet på den 12-åriga flickan som promenerade med sin hund. Helgen vecka 28 skedde det som inte får hända på nytt. Två små barn skadades i en skottlossning i Flemingsberg. En sexårig pojke var ute och lekte med sin femåriga syster när de båda sköts.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka åtgärder avser regeringen och ministern att vidta för att inte fler oskyldiga ska drabbas?​