Fråga 2020/21:3351 Stöd till det kubanska folket

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Ända sedan den kubanska revolutionen har hundratusentals kubaner valt att riskera livet för att med båt ta sig över till USA, ibland bara genom att paddla hemmasnickrade flottar. Vittnesmål om det omfattande förtrycket i diktaturen finns det således gott om, och angreppen mot dem som förespråkar demokrati har varit konstanta.

Aldrig förr har dock så många kubaner, i så många städer samtidigt, vågat trotsa och kritisera landets kommunistregim, vilket gör att de protester vi sett den senaste veckan är de största sedan kommunisterna grep makten 1959.

Demonstrationerna inleddes söndagen den 11 juli utanför huvudstaden Havanna, men kom alltså i en rasande fart att sprida sig till övriga landet. Demonstranterna är villiga att trotsa regimen, trots kännedom om vad som händer med dem som yttrar minsta kritik. De skanderar slagord som ”frihet” och ”ned med diktaturen”.

Dagen efter de inledande demonstrationerna valde regimen att stänga ned internet för att förhindra befolkningens kommunikationsmöjligheter. Samtidigt har vittnen kunnat sända ut videoklipp på Twitter som visar hur polisen skjuter skarpt mot demonstranter, och det är klarlagt att de arresterat så många de har kunnat. I kombination med detta har civilklädda militärer placerats ut samtidigt som diktatorn Miguel Díaz-Canel uppmanar sina trogna att ta över gatan från demokratiförespråkarna.

Även om regimen ser ut att med våld och nedsläckt internet ha lyckats kväva de historiska massprotesterna lär det inte vara slutet på vare sig upproret eller den längtan efter frihet som folket så länge närt.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit i syfte att stödja demonstranterna och den politiska oppositionen i Kuba samt för att samla det internationella samfundet till stöd för dessa?