Fråga 2020/21:3331 Bistånd till återuppbyggnaden i Nagorno-Karabach

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Under Azerbajdzjans anfallskrig mot Nagorno-Karabach och Armenien förstördes bostadshus, sjukhus, skolor och kulturella och religiösa byggnader. Invånarna i Nagorno-Karabach tvingades på flykt till säkrare delar i Armenien. Återvändandet av interna flyktingar förhindras nu genom att de inte längre har några bostäder att bo i, och för många barn finns inga skolor att gå i.

Oavsett vad regeringen anser om områdets tillhörande och status är det människor och deras möjlighet att leva det ytterst handlar om. De behöver nu resurser till att återuppbygga sina hem, skolor, sjukhus och övriga byggnader som azerbajdzjanerna förstörde.

Sverige har världens mest generösa biståndsram, och utifrån den borde omprioriteringar kunna göras utifrån de faktiska behov som finns när de akut uppstår.

Av denna anledning frågade jag statsrådet Per Olsson Fridh om han är beredd att ta initiativ till att bistå folket i Nagorno-Karabach med medel eller andra insatser för återuppbyggnad av deras hem, skolor, sjukhus och övriga byggnader.

Efter att statsminister Stefan Löfven historiskt förlorat en misstroendevotering i riksdagen besvarades min fråga med att ”som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras”.

Nu har Stefan Löfven åter blivit vald till statsminister, och en regering är på plats.

Av denna anledning vill jag åter fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Är ministern beredd att ta initiativ till att bistå folket i Nagorno-Karabach med medel eller andra insatser för återuppbyggnad av deras hem, skolor, sjukhus och övriga byggnader?