Fråga 2020/21:3295 A-kassa och timanställning

av Lotta Olsson (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Under pandemin har många jobb försvunnit, och vissa branscher har drabbats extra av uppsägningar och minskad omsättning i företagen. Detta för att man noga följer de restriktioner som regeringen och Folkhälsomyndigheten har utfärdat. När nu delar av verksamheter så stilla börjar få vakna till, som till exempel restaurangbranschen som fått tillstånd till längre öppettider, fattas personal.

Personal som man tvingats säga upp under det gångna året har hittat andra jobb eller kanske börjat på en utbildning, och vissa går på a-kassa. Detta gör att man redan nu under sommaren stöter på nästa dilemma: personalbrist.

En stor del av personalen på en restaurang arbetar vanligtvis heltid. Detta förutsätter dock att man vet att verksamheten kan fungera fullt ut. Så är nu inte fallet, och för många kan en tillfällig timanställning under sommaren vara ett alternativ för att sedan förhoppningsvis kunna återgå i fast tjänst då pandemin är över.

Men så fungerar inte systemet med a-kassa. Bryter man sin arbetslöshet med att arbeta timtid några dagar förlorar man sin a-kassa och därmed sin egen eller familjens försörjning. Detta innebär att man avstår enskilda dagars jobb på timma hellre än att man jobbar.

Under pandemin är framtiden för många restauranger osäker och man kan bara erbjuda enskilda arbetspass. Att då frånta personer som bara kan få jobb enskilda dagar a-kassa och branschen den möjlighet som finns att sakta starta upp sin verksamhet verkar helt bakvänt.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Är ministern villig att se över de regler som finns för timanställning och bara avdrag i a-kassa för arbetade dagar som en del i undantagen och återstarten av företagen efter pandemin?