Fråga 2020/21:3289 Trygghet för företagare i hela landet

av Eric Palmqvist (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Företagare på landsbygden, primärt inom bygg- och anläggningssektorerna och jord- och skogsbruksnäringarna, är utsatta för systematisk brottslighet. Det som tillgrips är allt från bränsle och redskap till kompletta anläggnings- eller jordbruksmaskiner. Situationen är så allvarlig att Sveriges landsbygder i vissa kretsar målas ut som ett paradis för stöldligor, inhemska såväl som tillresta. Särskilt riktade polisiära insatser efterfrågas därför i syfte att stävja utvecklingen.

Branschorganisationen Företagarna visade nyligen i en rapport hur företagare verksamma på landsbygden och i mindre städer är utsatta för brott i högre grad än företagare som bedriver sin verksamhet i storstäder.

Rapporten ger också vid handen att det är stölder som är den snabbast ökande formen av brott. Till detta kommer också ett mörkertal då endast tre av tio företagare på landsbygden uppger att de anmält de brott de utsatts för. En bidragande orsak till detta är den omständigheten att de brottsutsatta upplever att polisen saknar resurser och förmåga att utreda brotten.

En grundläggande demokratisk rättighet är att alla, privatpersoner såväl som företagare, skyddas mot brottslighet, oavsett var i landet de bor och verkar. Polisens och de rättsvårdande myndigheternas faktiska och upplevda förmåga att såväl förebygga som beivra brott är en viktig faktor för att människor och företag ska vilja och kunna bo och verka i landets alla delar. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta i syfte att säkerställa en tillfredsställande polisiär närvaro och förmåga i Sveriges samtliga delar?