Fråga 2020/21:3278 Brister i Ivos granskning av HVB-hem

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

P4 Västs avslöjande om att inspektörer på Ivo under sju års tid har mörkat missförhållanden på ett boende för flickor i Mellerud är oroande. Det handlar om åren 2012–2019, och flickorna har under dessa år utsatts för hot och våld. De har inte heller fått den vård som ska erbjudas. Det framgår även i den interna granskningen som Ivo själv gjort efter P4 Västs avslöjande.

Detta påverkar givetvis Ivos trovärdighet. Men det faktum att flickor inte blivit lyssnade på, när rätt vård och trygghet inte kunnat ges, är riktigt illa.

I detta specifika fall är det ägaren själv som uppvisat ett våldsamt och hotfullt beteende gentemot flickorna. Ägaren har sedermera fått förbud att vistas bland flickorna.

Det finns dokumenterade händelser sedan flera år tillbaka som inte lyfts upp. Det tyder på allvarliga brister inom Ivo men även brister i den interna kontrollen. Det visar också att oseriösa aktörer kan verka under långa perioder, vilket i slutändan drabbar unga och deras familjer.

Av denna anledning vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

På vilket sätt avser ministern att agera för att säkerställa att Ivos uppdrag utförs på ett adekvat sätt och att myndighetens inspektörer har kompetens och rätt moralisk kompass i sin yrkesroll?