Fråga 2020/21:3248 En översyn av elcertifikatsystemet

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Elcertifikatsystemet har funnits sedan 2003, och det behövs definitivt en översyn av systemet för att utvärdera om det verkligen har varit så effektivt som man trodde men också för att dra lärdom inför framtiden.

När det är skattemedel och konsumenter som betalar för att stimulera nya miljösatsningar måste det ställas tydliga krav på att de verkligen görs på det mest effektiva sättet; att skattepengarna verkligen gör tillräcklig miljönytta i relation till kostnaderna. När man inför nya system och nya beskattningar måste man också vara beredd på att ompröva, utvärdera och eventuellt slopa dem om de inte uppfyller förväntade krav.

När man beskattar invånarna med avsikt att göra miljönytta så måste man tåla en granskning och en jämförelse om detta sätt verkligen har varit det bästa sättet att använda skattepengarna till för att uppnå den miljönyttan. Alla statliga subventioner och beslut måste alltid tåla en ordentlig granskning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att ta initiativ till en ordentlig genomlysning och utvärdering av hur effektivt och samhällsekonomiskt elcertifikatsystemet är och har varit?