Fråga 2020/21:3245 Försörjningssäkerhet för livsmedel i händelse av kris och krig

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att utreda vilken kost som tillgodoser näringsfysiologiska krav i händelse av höjd beredskap. Utgångspunkten är att Försvarsberedningen anser att Sverige behöver bygga upp en livsmedelsberedskap för att kunna förse civilbefolkningen och Försvarsmakten med nödvändiga förnödenheter vid höjd beredskap och ytterst krig.

Förra året frågade jag statsrådet vad statsrådet gör, utöver uppdraget till Livsmedelsverket, för att bygga lagerhållning av nödvändiga livsmedel för att klara försörjningen vid en säkerhetspolitisk kris. Jag fick till svar att en god livsmedelsförsörjning under kriser och vid höjd beredskap, och då ytterst krig, är en viktig fråga för regeringen och att åtgärder som behöver vidtas övervägs inom ramen för regeringens arbete med att ta fram en ny försvarspolitisk inriktning för perioden 2021–2025.

I regeringens försvarspolitiska inriktningsproposition finns dock få konkreta förslag när det gäller beredskapslagring av livsmedel. Däremot skriver regeringen följande i propositionen: ”För att trygga livsmedelsförsörjningen krävs en fungerande inhemsk jordbruks- och livsmedelsproduktion samtidigt som flödet av varor i livsmedelskedjan behöver fortsätta utan avbrott.”

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder, utöver uppdraget till Livsmedelsverket, vidtar statsrådet för att bygga lagerhållning av nödvändiga livsmedel för att klara försörjningen vid kris eller krig, och när får vi se några beslut i frågan?