Fråga 2020/21:3223 Fängslande av politiker och folkvalda i Turkiet

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Vi minns när de islamistiska terroristerna Isis/Daish den 13 september 2014 försökte erövra staden Kobane i norra Syrien. På vägen till Kobane hade Isis/Daish mördat, våldtagit och förslavat människor och förstört städer och byar. Detta väckte avsky över hela världen. Det väckte också avsky hos medlemmar och politiker i HDP, som kämpar för fred, kvinnors rättigheter, demokrati och mänskliga rättigheter och som hyser åsikten att även kurder och andra minoriteter i Turkiet ska åtnjuta dessa rättigheter.

Den åsikten delas inte av Turkiets president Erdoğan, för när Isis gick till angrepp mot Kobane och HDP protesterade och demonstrerade mot detta började regimen att arrestera och fängsla ledarna för HDP.

Erdoğan valde att stå På Isis/Daishs sida och invaderade sedan, med stöd av Isis och andra islamistiska terrorgrupper, staden Afrin i Rojava i Syrien.

En demokrat fängslar inte sina oppositionella motståndare och kritiker. En demokrat spärrar inte in andra partiers parlamentariker när de har en annan uppfattning än regeringen och presidenten. Men president Erdoğan och hans regim gör det.

Nu har Erdoğans riksåklagare beslutat att förlänga fängelsetiden för HDP:s före detta ordförande Selahattin Demirtaş, och ställa honom samt ytterligare 107 oppositionella politiker inför rätta. Och rättegångarna har pågått i några veckor nu. Många ledande politiker, bloggare och folkvalda i HDP har fått ytterligare många års fängelse för att de har demonstrerat och kämpat för kurdernas rättigheter.

Är det inte så det går till när man som stat uppträder som terrorist – att man begår övergrepp mot sina motståndare och ställer upp på andra terroristers sida?

HDP:s ledare och parlamentsledamoten Selahattin Demirtaş frigavs av Istanbuldomstolen, men Erdoğans domstol i Ankara håller honom kvar i fängelset. Detta har många EU-länder inklusive Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna reagerat mot och uppmanat Turkiet att omgående frige honom. Demirtaş har suttit fängslad sedan 2016. Enligt domstolens bedömning har syftet med fängslandet varit att kväsa politisk opposition och debatt i Turkiet.

I och med den turkiska arméns angrepp på staden Afrin, som liksom Kobane ligger i Rojavaprovinsen i Syrien, har Erdoğan kompletterat sin statsterrorism med att även omfatta folkrättsbrott. Europeiska politiker kan inte fortsätta låtsas att Erdoğanregimen i något avseende är anständig. Det torde stå klart att den är manipulativ, aggressiv och antidemokratisk.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern och regeringen att protestera mot den skenrättegång som regimen bedriver mot Demirtaş och hans 107 medåtalade, och kommer den svenska regeringen att kräva frigivning av alla politiska fångar och alla medlemmar och politiker i HDP?