Fråga 2020/21:3222 Bekämpning av mygg vid översvämningar

av Mikael Larsson (C)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Våren 2021 har varit blöt, och mycket regn har kommit i stora delar av Sverige. Detta gör att myggen kläcks tidigt på våren och kan skapa stora problem för bostadsområden, företagare och lantbrukare runt om i landet. Detta sker vid vattendrag och där mycket vatten samlas vid översvämning.

Områden som varit extra hårt drabbade är Västra Götaland, Värmland, Dalarna och Skåne.

För att bekämpa mygg används ett biologiskt bekämpningsmedel som heter BTI. För att få tillstånd att bekämpa mygg ska beslut fattas av bland andra Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket och länsstyrelsen. När just bekämpning av mygg ska göras behöver snabba beslut fattas så att problemet kan åtgärdas. Det är mycket kompetens som behövs för att bekämpa den stora spridningen av mygg. Ett sätt att snabba på besluten och få till effektivare handläggning är att samla alla beslut och kompetenser hos en myndighet som blir ansvarig. Det blir som ”en väg in” för just denna fråga.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att snabba på handläggningen när det gäller bekämpning av mygg, och bör den samlade kompetensen kring denna fråga samlas hos en myndighet?