Fråga 2020/21:3218 G7-ländernas syn på kinesiskt inflytande

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

USA:s president Joe Biden uppmanar övriga G7-länder att agera mot Kinas ökande inflytande, och man önskar bland annat hejda Kinas enorma infrastrukturprojekt Sidenvägen som sjösatts och är viktigt för det ekonomiska inflytandet. Nätverket av vägar, järnvägar, flygplatser och hamnar sjösattes av den kinesiske diktatorn för åtta år sedan och beskrivs som världens största infrastrukturprojekt. Tack vare dessa investeringar stärks de av Kina kontrollerade handelsvägarna globalt, vilket ökar såväl inflytandet som de ekonomiska musklerna.

Det har visat sig finnas en bred enighet bland G7-länderna om vikten av en tuff hållning mot den alltmer fientligt sinnade kinesiska diktaturen. Ett av de projekt man lanserat i syfte att hejda detta kan ses som ett alternativ till Sidenvägen. Man har enats om ett program för att ge utvecklingsländer tillgång till finansiering och för att påskynda skiftet till förnybar energi och hållbar teknik, vilket berör allt från järnvägar i Afrika till vindkraftverk i Asien. Vidare manar flera krafter om att vidta kraftfulla åtgärder för att förhindra tvångsarbetet i Kinas Xinjiangprovins.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur ser ministern på G7-ländernas hållning gentemot Kina och det som framkommit under toppmötet i Storbritannien, och medför detta något förnyat ställningstagande från regeringens sida som innebär en med G7-länderna synkroniserad hantering gentemot Kina?