Fråga 2020/21:3215 De svenska elpriserna

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverige är indelat i olika elområden som en följd av ett EU-beslut för att få till en gemensam elmarknad inom Europa. Tanken bakom var också att med marknadskrafter möjliggöra satsningar inom de områden där behovet av utbyggd kapacitet var som störst för att utjämna prisskillnader och säkerställa behov.

Den effekten har inte uppstått. I stället har framför allt södra Sverige (SE4) haft betydligt högre priser än norra Sverige (SE1 och SE2) på grund av att all vattenkraft produceras i norr samt att även majoriteten av den utbyggda vindkraften finns där. Detta i kombination med regeringens politiska beslut som lett till att flera av Sveriges reaktorer, som ligger i södra Sverige, stängts ned samt att elnäten inte har byggts ut för att överföra el från norr till söder. 

Som värst har det varit en prisskillnad på 2 500 kronor och 130 kronor för samma el.

De stora prisskillnaderna påverkar såklart konkurrenskraften för våra olika landsändar och har nu lett till att Sydsvenska handelskammaren har skickat in en JK-anmälan och begär en granskning av Energimarknadsinspektionen gällande de svenska elpriserna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur ser statsrådet på den anmälan som nu lämnats till Justitiekanslern angående elområdena, och avser statsrådet att vidta några åtgärder till följd av detta?