Fråga 2020/21:3213 Kompetensbristen i restaurangbranschen

av Lotta Olsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Pandemin vi just nu går igenom har slagit hårt mot verksamheterna i vissa branscher. Besöksnäringen och restaurangbranschen är några av dem som drabbats hårdast av restriktioner och förlorad verksamhet. Många företagare i branschen har försökt överleva genom att permittera personal delvis och andra har tvingats säga upp sin kompetenta personal helt.

Nu börjar vi förhoppningsvis se ljuset i tunneln när vaccineringen nått stora delar av befolkningen, smittan går ned och restriktionerna för restaurangerna lättas något.

Branschen beskriver nu nya utmaningar. Personerna med mest kompetens har lämnat branschen, och det är inte självklart att de kommer att söka sig tillbaka eftersom de kan ha hittat andra jobb. Branschen står helt enkelt inför en brist på personal, delvis redan i sommar, men framför allt till hösten.

Dessutom kommer många av de event och sociala evenemang många tvingats avstå under det snart ett och ett halvt år pandemin varat att vara mycket uppskattade. Människor längtar efter att gå ut, äta god mat och umgås.

Samtidigt är detta en paradox. Sverige har en hög arbetslöshet vilket påverkar samhället mycket negativt.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan lyder:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förbättra möjligheten för restaurangbranschen att nyanställa kompetent personal?