Fråga 2020/21:3198 Kostnadskontroll hos Trafikverket

av Martina Johansson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Trafikverket är ansvarig myndighet för att beräkna och projektera många stora infrastrukturprojekt. Beroende på om det är ett helt statligt ansvar är det enbart deras egna avdelade medel som används. Sedan ett antal år tillbaka fördelas medel till Sveriges regioner för regional prioritering, och i fler och fler projekt sker en medfinansiering av kommuner och regioner. Det är ett bra arbetssätt för att få till fler lokala och regionala satsningar som är viktiga för den lokala boendemiljön och för att kunna finansiera fler projekt.

Det stora problemet i systemet är att Trafikverket många gånger inte gör korrekta beräkningar av vad projekten och projekteringen kostar och att kostnaderna ökar successivt. Dessutom blir projekt orimligt dyra.

Ett exempel på detta är projektet Infart västra Trosa, där Trosa kommun känner sig tvungen att lämna ett avtal med Trafikverket av skälet att kostnaderna ökat med 160 miljoner. 

År 2018 antogs länstransportplanen i Sörmland där projektet Infart västra Trosa är ett av de prioriterade projekten. Trosa kommun slöt ett avtal med Trafikverket för medfinansiering där kommunen ska stå för 60 procent av kostnaden eftersom vägen är viktig för samhällsplaneringen i Trosa kommun för att kunna ha en hållbar tillväxt. Sedan avtalet skrevs har planeringen av bostadsbyggandet fortsatt väster om Trosa. I avtalet med Trafikverket skrevs det in att om kostnaden ökade med 20 procent har kommunen rätt att dra sig ur avtalet, vilket nu sker.

Den totala kostnadskalkyl som ligger till grund för avtalet mellan Trosa kommun och Trafikverket bedömdes till 139 miljoner. I slutet av maj 2021 presenterade Trafikverket att kostnaderna beräknas ha ökat till 300 miljoner, samtidigt som projekteringen kostat cirka 30 miljoner. Att kostnaderna ökar med mer än det dubbla och att kostnaden för två kilometer 60-väg kan bli så dyrt är orimligt. Kostnaden för vägen gör att man tror att det handlar om två kilometer motorväg som ska byggas.

Pengar riskerar att ha ”kastats i sjön”. Dels på grund av de miljoner som använts för projektering, dels de projekt i Sörmland som fått stå tillbaka till förmån för detta projekt.

Jag och Centerpartiet anser att det måste ske en förändring hos Trafikverket. Det är ohållbart att Trafikverket tillåts räkna så fel och att kostnaden för att bygga en väg tillåts bli så höga. Det är inte hållbart varken nu eller i framtiden. Trafikverket måste ta ett större ansvar för våra gemensamma skattepengar; kalkylerna måste stämma bättre med de faktiska kostnaderna. Kostnaderna får inte heller öka okontrollerat. Det verkar som Trafikverket har bristande kunskap i beräkning av projekt, och det är lätt att tro att de olika avdelningarna arbetar var för sig under beräkningen och projekteringen av olika projekt. När de sedan sätter ihop sina olika delar så upptäcker de att kostnaderna har dragit iväg. I Trosas fall till det orimliga priset av 300 miljoner för två kilometer 60-väg.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att göra för att Trafikverket ska få en bättre kostnadskontroll av och ett helhetsperspektiv på sina projekt än vad som råder i dag, med syftet att få lägre kostnader och kalkyler som stämmer överens under hela projekt och byggtiden?