Fråga 2020/21:3194 Ersättning till digitala brevlådeleverantörer

av Maria Stockhaus (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Miljontals digitala myndighetsbrev skickas varje månad i Sverige, alltifrån deklarationer och lönespecifikationer till kommunala barnomsorgsfakturor. Brev som når alla samtidigt oavsett var man bor i Sverige och som inte kräver vare sig transporter eller papper. 

De flesta av de digitala myndighetsbreven distribueras av privata brevlådeoperatörer inom ramen för den statliga digitala infrastrukturen Mina meddelanden. Företagen har tillhandahållit denna tjänst utan kostnad sedan 2015. Samtidigt har regeringen under årens lopp signalerat att en ersättningsmodell är på väg. I december 2020 presenterade regeringen till slut en promemoria med förslag på en ersättningsmodell, Auktorisationssystem för elektronisk identifiering och för digital post (I2020/03269).

Flera tunga aktörer som lämnade remiss på promemorian ställde sig positiva till förslaget, däribland Ekonomistyrningsverket, IT & Telekomföretagen och Pensionsmyndigheten.  Tanken var att ersättningen ska täcka operatörernas kostnader men också ge möjligheter att utveckla tjänsterna.

Sedan dess har ingenting hänt. Operatörerna tillhandahåller fortfarande tjänsterna utan att få någon ersättning. Det finns en risk för att brevlådeoperatörerna väljer att lämna Mina meddelanden om inget händer.  Detta skulle avsevärt försämra servicen för många svenskar och det riskerar att innebära en belastning på miljön om myndigheterna återgår till att skicka ut fysiska brev.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Är det statsrådets avsikt att inom en snart framtid presentera ett förslag på en ersättningsmodell, och hur ser i så fall tidsplanen ut för ett sådant införande?