Fråga 2020/21:3181 Försenat covidintyg för svenskar

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Myndigheten för digital förvaltning har på uppdrag av regeringen varit projektledare för att ta fram en digital infrastruktur för vaccinationsintyg. På myndighetens hemsida framkommer att arbetet med detta har pågått sedan början av februari 2021. I uppdraget skrev regeringen bland annat att projektet ska verifiera vilka uppgifter som ska ingå i ett kommande svenskt vaccinationsintyg.

Den 17 mars 2021 lade EU-kommissionen fram ett förslag till ram för utfärdande av det ”gröna passet”. Det framkommer tydligt i detta förslag att de intyg som medlemsstaterna ska ta fram även bör kunna innehålla uppgifter om testning och tillfrisknande. Alltså inte bara uppgift om vaccination, vilket varit inriktningen sedan starten av uppdraget.

I en artikel publicerad av Dagens Nyheter den 24 april 2021 uttalade statsrådet Anders Ygeman att beskedet från EU-kommissionen inte ”kom som en blixt från klar himmel” och att de hade ”varit beredda” på att det var på gång

I ett regeringsbeslut stämplat den 29 april 2021 framkommer att regeringen ändrar uppdraget till myndigheten. Detta vidgades då till att även innefatta ansvar att utveckla infrastrukturen för vaccinationsintyget till att stödja utfärdandet av alla typer av bevis som krävs för att Sverige ska uppfylla kraven i EU:s kommande förordning. Detta alltså över en månad efter EU-kommissionens publicerade förslag.

Den 9 juni 2021 gav EU-parlamentet tummen upp för EU:s digitala covidintyg. Detta intyg ska börja gälla från 1 juli och fungera i alla EU:s medlemsstater.

Den 9 juni 2021 publicerade Dagens Nyheter uppgifter om att det svenska covidintyget inte kommer att stå helt färdigt till 1 juli. Då kommer endast uppgifter om genomförd vaccination att finnas med. Uppgifter om tidigare positivt covidtest och nytaget test kommer alltså inte att finnas med. I samma artikel säger statsrådet Anders Ygeman att dessa bitar har dröjt på grund av utdragna förhandlingar i EU. Detta trots tidigare uttalad vetskap om att bitarna skulle komma som krav. Nu uppskattas tiden för färdigställandet av ett komplett covidintyg att dröja till augusti. Under den tiden kan alltså enbart de svenskar som fått vaccin använda sig av det.

Med anledning av ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Varför väntade statsrådet och regeringen med ändringen i uppdraget till ansvarig myndighet i över en månad efter beslutet om förslag från EU-kommissionen?