Fråga 2020/21:3178 Åtgärder för att rädda bra utbildningar inom yrkeshögskolan

av Robert Stenkvist (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Det har kommit till min kännedom att yrkeshögskolan hör till utbildningsminister Anna Ekströms ansvarsområde.

Enligt vad undertecknad erfarit har Skatteverket tagit ett abrupt beslut att momsbelägga konsulter och externa lärare som håller kurser och undervisar på yrkeshögskolans många utbildningar. Hela verksamheten inom yrkeshögskolan bygger på att ta in experter från arbetslivet för att erhålla högsta kvalitet på utbildningarna. Detta beslut, som verifierats av Högsta förvaltningsdomstolen, kommer att fördyra många utbildningar avsevärt.

Många utbildningar och kurser riskerar att få lägga ned om inte regeringen handlar snabbt i frågan. Också många högkvalitativa och samhällsviktiga utbildningar kommer att få lägga ned sin verksamhet. Detta då söktrycket befaras öka dramatiskt på yrkeshögskolornas olika kurser. Söktrycket kommer också att öka på grund av regeringsbeslut för att få äldre arbetslösa i arbete efter pandemin.

För att bibehålla många högkvalitativa utbildningar vill styrelsen för yrkeshögskolorna att regeringen tillskjuter en momskompensation på 150 miljoner kronor. 

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström blir därför:

 

Tänker ministern och regeringen agera i denna mycket viktiga fråga, och vad tänker ministern och regeringen i så fall göra?