Fråga 2020/21:3167 Byggande av gång- och cykelvägar

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Intresset för att cykla ökar stort i Sverige och Europa. Cykel är ett bra färdmedel och bidrar till låga eller inga klimatutsläpp.

Runt om i landet byggs gång- och cykelvägar av både kommuner och av Trafikverket. Hur gång- och cykelvägar ska byggas styrs bland annat via Vägars och gators utformning (VGU). Att trafiksäkerhet ska ingå som en viktig del i planeringen av gång- och cykelvägar är självklart, men en fråga som ofta får stryka på foten är äganderätten och att väldigt mycket mark tas i anspråk när GC-vägar byggs då de ofta ska ligga ett antal meter ifrån vägen. Att kunna kombinera trafiksäkerhet med att väga in äganderätten med smart trafikplanering borde vara en självklarhet. Att ha cirka fem meters skiljeremsa, gc-väg och därtill ett yttre dike tar mycket mark i anspråk. Ofta är det jordbruksmark som behövs för livsmedelsproduktion. Oavsett om man bygger nya kraftledningar eller vägar, järnvägar eller cykelvägar borde det vara en självklarhet att använda så marksnål teknik som möjligt för att inte ta för mycket mark i anspråk.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:

 

Anser ministern att kriterierna för Vägars och gators utformning (VGU) är väl utformade utifrån olika aspekter och intressen, och avser ministern vidta några åtgärder utifrån sin bedömning?​