Fråga 2020/21:3162 Breddad skattereduktion till dem som bor i lägenhet

av Per Åsling (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Intresset för att egenproducera el som ett hushåll förbrukar är stort. Under 2020 installerade nära 20 000 villaägare solel på sina tak, och totalt finns det i dag solel på 60 000 villatak. Villaägare har sedan 2015 en skattereduktion för den förnybara el som de producerar och matar ut på nätet. Den innebär att den el villaägaren själv förbrukar är helt befriad från skatt. Fram till sommaren 2020 hade de även ett investeringsstöd för solceller, ett stöd som från 2021 ersatts med ett grönt avdrag.

De som bor i lägenhet, eller inte har ett lämpligt tak eller en lämplig tomt, och vill bygga sol- och vindel tillsammans omfattas däremot inte.

Uppdraget i regeringens utredningsdirektiv (M2017/02099/Ee) var att utreda förutsättningarna för att bredda skattereduktionen till dem som bor i lägenhet och bygger förnybar el i en andelsförening, det vill säga den el som man producerar och förbrukar själv befrias från energiskatt enligt samma princip som gäller för villaägarna. Utredningen har ännu inte presenterats, och vid en skriftlig fråga i riksdagen hösten 2019 svarade energiministern att frågan fortsatt bereds i hans departement.

Reformen är viktig och bör genomföras skyndsamt eftersom det finns ett stort intresse av att vara aktiv i energiomställningen och det även är en rättvisefråga gentemot villaägarna.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att återkomma med ett förslag till riksdagen om en breddad skattereduktion till dem som bor i lägenhet och vill producera förnybar el tillsammans för sin egen förbrukning?