Fråga 2020/21:3155 Uppdelade sjukperioder

av Ida Gabrielsson (V)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den så kallade rehabiliteringskedjan som infördes 2008 innebär att fasta tidsgränser påverkar prövningen av rätten till sjukpenning. Efter 90 dagar med sjukpenning ska Försäkringskassan beakta om den sjukskrivne kan försörja sig efter omplacering till något annat arbete hos arbetsgivaren. Efter 180 dagar ska Försäkringskassan även beakta om personen kan försörja sig själv genom förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden eller något annat lämpligt arbete som är tillgängligt.

Alla sjukperioder med mindre än 90 dagars mellanrum ska räknas samman, vilket innebär att det kan räknas som dag 180 eller dag 365 trots att sjukdomsfallet är nytt. Problemet med denna regel har, precis som många andra brister i sjukförsäkringen, blivit ännu tydligare under coronapandemin. Flera av de som drabbats av covid-19 och sedan fått långtidscovid men arbetat mellan sjukdomsperioderna har nu fått indragen sjukpenning efter att de nått de fortsatt hårdare prövningarna vid tidsgränserna. Bland annat har Vårdförbundet berättat om en ambulanssjuksköterska som först skadade handen i jobbet och efter sjukperioden kopplat till den skadan återgick i arbete och då smittades av covid-19 och fick långtidscovid. Eftersom sjukperioderna räknades samman utförsäkrades hon.

Riksdagen har beslutat om en mer tillåtande prövning vid dag 180, men vid dag 365 är det endast möjligt att skjuta upp prövningen med hänsyn till att vården eller rehabiliteringen inte har kunnat genomföras. Den förändrade bedömningen av normalt förekommande arbete börjar tillämpas hösten 2022. Därmed finns fortfarande brister i regelverket som riskerar att drabba människor hårt.

Vänsterpartiet anser att mycket mer måste göras för att laga sjukförsäkringen. Det är bra att regeringen börjat agera, men de hittills tagna initiativen är otillräckliga. Den bästa lösningen vore att avskaffa rehabiliteringskedjan och ersätta den med en ordning som bygger på den steg-för-steg-modell som tillämpades tidigare.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att åtgärda problemen som uppstår till följd av att alla sjukperioder med mindre än 90 dagars mellanrum ska räknas samman?